Facebook
Studiile arată că în timpul verii se produc cu 18% mai multe accidente grave sau fatale, decât în timpul iernii, în special în intervalul Iunie-August, comparat cu perioada Decembrie-Februarie. Există mulți factori care contribuie la acest lucru, inclusiv traficul datorat vacanțelor și a lucrărilor de reparație a drumurilor, mai frecvente în timpul verii.
Pentru o călătorie sigură cu mașina te sfătuim următoarele :
De ce? Pentru că este singura legătură dintre sol și mașină. De acestea depinde siguranța și economisirea banilor!
Temperatura ridicată afectează cauciucurile cauzând expansiunea acestora. Consecințele sunt grave în timp ce conduci deoarece cauciucurile se umflă în exces și astfel se reduce aderența cu drumul.
Cauciucurile întreținute te protejează de defecțiuni și accidente, preiau din șocuri, ajută manevrabilitatea mașinii, economisesc carburant și au o durată de viață mai mare. Verifică constant presiunea din roți, înainte de fiecare drum lung pentru a te asigura că au presiunea recomandată de producător. Astfel, crești eficiența combustibilului cu maxim 2 litri/100 kilometri, care are un preț din ce în ce mai ridicat.
Când verifici presiunea roților, acestea trebuie să fie reci! ( înainte de a fi folosite, nu după )
Cea mai des întâlnită greșeală făcută de români este să punem prea multă încărcătură pe mașină și să ducem la uzura sporită a autovehiculului.
Când îți faci bagajele pentru concediu, ai grijă să nu depășeșți capacitatea de sarcină utilă a mașinii.
Cartea mașinii conține informațiile necesare despre greutatea maximă suportată de mașină, atât bagaje cât și pasageri. Înainte să pornești la drum, verifică de două ori, să ai vizibilitate clară prin toate geamurile.
Sursa : The SUN
Utilizează ochelari de soare cu protecție UV pentru tine și un parasolar pentru a reduce încălzirea mașinii la minim.
Nu lasă niciodată un copil sau un animal de companie, neînsoțit în mașină! Căldura verii poate duce foarte repede la deshidratare și la probleme de sănătate.
Dacă circuli constant cu mașina, încearcă să te ferești de lumina soarelui sau să folosești o cremă cu protecție UV ridicată. Expunerea îndelungată la razele soarelui va duce la îmbătrânirea exagerată a pielii doar pe o parte și poate apărea un fenomen precum cel din imagine.
Vara e anotimpul căldurii și al ploilor sau chiar al furtunilor care apar din senin.
Când începe să plouă carosabilul devine ud și aderența cauciucurilor scade. Drumul devine alunecos în primele minute din cauza uleiului, prafului și murdăriei de pe drum. Fenomenul nu dispare în primele 30 de minute de ploaie puternică.
Redu viteza și crește distanța dintre mașina ta și cea din față.
Evită mișcările bruște care pot să determine derapaje.
Dacă nivelul apei de pe șosea crește, alege rutele care evită centrul orașului unde poți să rămâi blocat din cauza unei inundații stradale.
Evită pe cât posibil bălțile formate pe carosabil deoarece acestea pot ascunde obstacole sau poate apărea acvaplanarea la viteze reduse.
Pe lângă lucrările de reparație a drumurilor, în trafic, apar și bicicliștii și motocicliștii.
Trebuie să ai atenție sporită pentru a evita un posibil accident.
Să nu stai niciodată pe bandă cu un motociclist, chiar dacă pare că încăpeți amândoi în paralel, aceștia au dreptul să folosească o bandă întreagă!
Mărește distanța dintre mașina ta și motociclist dacă este în fața ta.
Verifică constant oglinzile retrovizoare pentru a observa din timp motocicliștii sau bicicliștii! Atenție și la unghiul mort din timpul unei manevre!
Când treci prin zona unei lucrări pe drum, să ai atenție sporită și urmează instrucțiunile de pe semnele de circulație! Redu viteza mai ales când pe carosabil sunt pietoni, utilaje sau muncitori.
De vreme ce căldura verii va avea probabil efecte adverse asupra sistemului de răcire al mașinii tale, ar fi bine să fii atent la radiator. De asemenea înainte de orice drum verifică bateria ( mai ales vara când o folosim în exces și avem riscul să se descarce ), uleiul, sistemul de frânare, lichidul de răcire, lichidul de spălat parbrizul, ștergătoarele de parbriz și lunetă, kit-ul de siguranță al mașinii și sistemul de iluminare.
Supraîncălzire interior
Dacă temperatura din interiorul mașinii este prea ridicată apare desidratarea. Condusul pe caniculă te poate face să te simți amețit și poate duce la grave accidente!
Vei cum îți poți pregăti mașina pentru caniculă în acest articol de pe blog : https://www.sigurlavolan.ro/pregateste-ti-masina-de-canicula/
Sigur la volan îți dorește drumuri bune și vară minunată!
Alte articole de pe blog : https://www.sigurlavolan.ro/blog/
Dacă încă nu ai devenit șofer, înscrie-te aici : https://www.sigurlavolan.ro/
Urmărește-ne pe Facebook aici :
https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/