Facebook
Șoferii începători, cu vârsta cuprinsă între 16-24 de ani, sunt implicați în de 2 ori mai multe accidente mortale decât șoferii experimentați. Pe lângă asta, decesele colaterale sunt de 1,3 ori mai mari.
Pierderea controlului și viteza excesivă sunt factorii principali care provoacă accidente în rândul șoferilor începători.
Majoritatea accidentelor au loc noaptea când condițiile de condus sunt mai periculoase.
În acest articol îți vom oferi sfaturi pentru a rămâne în siguranță, indiferent de vârstă sau experiență de condus.
Ca să înveți să conduci în siguranță ai nevoie de multă multă multă practică și atenție la drum. Școala de Șoferi Sigur la Volan te va învață să conduci prudent și să manevrezi corect mașina. Cu ajutorul instructorului vei dobândi aptitudinea de a anticipa ce se va întâmpla în trafic dar până la evitarea situațiilor periculoase vei avea nevoie de ani de practică și mii de kilometri parcurși pe toate tipurile de drum.
Controlul asupra mașinii și starea ei tehnică sunt un aspecte importante în conducerea acesteia în siguranță.
Viteza cu care te deplasezi, distanța dintre mașina ta și cea din față, poziționarea de pe șosea, semnalizarea corespunzătoare și multe alte aspecte influențează siguranța în trafic.
Șoferii tineri își supra estimează capacitatea de condus și se bazează pe viteză de reacție și pe „mie nu mi s-a întâmplat”.
De obicei, în urmă unui incident care le pune siguranța lor sau al altor participanți din trafic în pericol, șoferii începători încep să lase distanțe mai mari, să circule cu viteză mai redusă și să aibă mai mare grijă.
Ca șofer începător nu îți cunoști limitele, astfel ești tentat să le testezi cu fiecare ocazie.
Viteza la care te simți comod și la care știi că vei reacționa în siguranță este cea potrivita.
Condusul pe timp de noapte, cu prietenii, care au consumat alcool și care te distrag.
Neutilizarea centurii de siguranță, de către șofer sau pasageri .
Muzică la maxim împiedică semnalele acustice de avertizare să ajungă în timp util la tine.
Lista de factori de risc poate să continue, important este să te expui la cât mai puțini oricând, dar mai ales când ești începător!
Consumul de alcool și droguri crește rată de accidente și morți în rândul șoferilor tineri. Condusul în stare de ebrietate este extrem de periculos se pedepsește aspru!
Drogurile au efecte diferite asupra abilităților de condus, mai ales în combinație cu alcoolul sau alte substanțe. Rezultatele studiilor indică faptul că abuzul de substanțe ilegale în general este o sursă de risc mortal pentru șoferii începători. Combinațiile de droguri și alcool duc la un risc cu peste 35% mai mare. Nu te urca la volan beat sau drogat!Oboseala
Oboseală dinainte de a conduce sau din cauza unei perioade lungi la volan, din cauza lipsei de somn sau stres poate duce la accidente din cauza creșterii timpului de reacție.
Ora la care conduci, în special noaptea, te afectează negativ și crește riscul unor incidente în trafic.
Cele mai periculoase perioade sunt apusul și la răsăritul, când se face trecerea de la zi la noapte sau invers, culoarea cerului obosind ochii.
Pe timpul nopții și ceilalți participanți la trafic pot fi obosiți și pot reacționa mai greu!
Acest lucru este important în special pentru tine ca începător, deoarece statisticile arată că rata de accidente produse noaptea este mai mare decât în rândul șoferilor experimentați.
Trebuie să știi că oboseala reduce calitatea multor aspecte legate de activitatea de condus, cum ar fi reacțiile potrivite la schimbările bruște. În general, șoferii tind să compenseze oboseala pe care o simt, fie prin creșterea așteptărilor prin mărirea vitezei, fie prin scăderea lor (ex. lărgirea marjei de siguranță prin încetinirea mașinii sau păstrarea unor distanțe mai mari față de celelalte mașini). Accidentele arată că aceste compensații nu sunt suficiente pentru reducerea riscului.
Fiind tânăr ai nevoie de mai mult somn decât un adult. Chiar dacă ignori această realitate, oboseala te poate afecta mai mult decât pe un adult. Nu condu obosit!
Condusul necesită atenție maximă din partea ta.
Totuși, atenția este ușor distrasă, uneori chiar involuntar de alte evenimente, obiecte sau persoane, în interiorul sau în exteriorul mașinii, care nu au legătură cu șofatul. Prezența unor pasageri agitați în mașină îți poate distrage atenția de la condus și te pot stresa și pe tine. Ignoră-i. Îți recomandăm să nu foloseșți telefonul, tableta sau alte dispozitive în timp de conduci.
Sigur la Volan îți urează drum bun și în siguranță! Contează să ajungi întreg, nu mai repede!
Alte articole de pe blog : https://www.sigurlavolan.ro/blog/
Dacă încă nu ai devenit șofer, înscrie-te aici : https://www.sigurlavolan.ro/
Urmărește-ne pe Facebook aici :
https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/