Școala de șoferi pe cutie manuală sau automată? | cod 78
Șofer de autobuz la 21 de ani!
06/01/2023
Acte necesare pentru înscrierea la școala de șoferi
03/12/2023

Întâlnim din ce în ce mai mulți cursanți care nu sunt hotărâți dacă să facă școala pe mașină cu transmisie manuală sau automată.

Unii știu că se pune un cod pe permisul celor ce îl obțin pe automată, însă nu și dacă au restricții de conducere, alții cred că nu pot conduce mașini cu transmisie manuală în acest context.

 

E timpul să dărâmăm aceste mituri!

În Romania legea definește categoria B astfel: “Autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8”, nefiind specificat tipul de transmisie.
Asta înseamnă că poți conduce orice tip de vehicul ce se încadrează în categoria B, indiferent daca ai sau nu codul 78 pe permis.

 

Ai înțeles bine!

Nu există pedeapsă penală sau contravențională dacă ești identificat de poliție la volanul unei mașini cu transmisie manuală, chiar dacă ai făcut școala de șoferi pe automată și ai codul 78 pe permis. Asta înseamnă că poți conduce LEGAL orice tip de autoturism.

 

De ce aleg cursanții noștri să facă școala de șoferi pe mașini cu transmisie automată?

Din punctul nostru de vedere, școala de șoferi SIGUR LA VOLAN își pregătește cursanții pentru a circula în siguranță toată viața și în orice condiții sau pe categorie de drum, nu doar pentru a promova examenul.

În momentul în care un cursant alege să facă școala de șoferi pe o mașină cu transmisie automată, acesta își ușurează procesul de învățare și examenul, eliminând pedala de ambreiaj și schimbarea treptelor de viteză. Acesta se poate concentra mai mult la trafic, indicatoare și pietoni, nu mai uită să schimbe vitezele, nu mai trebuie să fie atent la plecarea de pe loc sau din rampa pentru a nu opri motorul.

În plus, deși toate mașinile de școală sunt moderne, cele cu transmisie automată sunt echipate cu mai multe sisteme de asistență pentru șofer.

 

Uite cum asociază cursanții noștrii mașinile:

Un elev de-al nostru a zis:

“Mașina manuală e ca un telefon cu butoane, se fabrică și astăzi, însă majoritatea celor fabricate si cele mai folosite sunt smartphone-urile. Eu vreau să inovez, nu să ma întorc în timp la telefonul cu butoane”. Smartphone-urile fiind asociate cu mașinile automate.

 

Cum poți anula codul 78 din dreptul categoriei B de pe permisul auto deja existent?

Doritorii care vor să nu mai figureze cu permis de conducere obținut pe mașină cu transmisie automată pot face 6 ore de conducere pe o mașină manuală la o școală de șoferi și să dea doar examenul practic pe această mașină, iar permisul va fi înlocuit cu unul fără codul 78.

 

Dacă nu ești șofer,

fă primul pas către lumea șoferilor, înscriindu-te aici: https://www.sigurlavolan.ro/contact/

Urmărește-ne pe Facebook aici:

TikTok, Instagram, Facebook -

https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/

https://www.facebook.com/sigurlavolanbotosani/

https://www.facebook.com/scoaladesoferisv/

Urmărește-ne pe Instagram aici:

https://www.instagram.com/sigur_la_volan/

Urmărește-ne pe TikTok aici:

@sigurlavolan

Facebook