Reguli pentru trotinete electrice | Sigur la volan
10 sfaturi pentru a nu adormi la volan
19/09/2022
Redobândirea permisului auto suspendat
19/10/2022

Despre trotinete electrice ( Unde circulă? De la câți ani? Trebuie cască?)

Trotinetele electrice sunt o modalitate rapidă și ieftină de a merge dintr-o parte în alta a orașului. Cu toate acestea, este esențial să le folosim în mod responsabil, să le parcăm corespunzător și să menținem străzile curate.

Mai jos, am enumerat niște reguli de bază privind utilizarea trotinetelor electrice la nivel național, atât pentru siguranța noastră, cât și a celor din jurul nostru.

 

Unde circulă trotinetele electrice?

Numai pe pistele de biciclete amenajate pe trotuar. Pe drumurile publice trotinetele electrice pot fi conduse legal. Circulația este permisă numai pe porțiuni de drum când limita maximă de viteză pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, în absența unei piste de biciclete.

De astfel, atunci când schimbăm direcția de mers sau traversăm strada, este obligatoriu să o facem pe lângă trotinetă, nu pe ea.

 

Unde/când este interzisă circulația trotinetelor electrice?

Circulația este strict interzisă:

Pe trotuarele în care nu este amenajată o pistă specială;

Pe secțiunile de drum ce prezintă indicatoare precum ,,Accesul interzis bicicletelor”;

În locațiile în care este permis accesul pietonilor la diferite facilități (fântâni arteziene, vestigii, intrări în spații comerciale și turistice etc.)

Pe aleile din parcurile publice sau locurilor de joacă, cu excepția situației în care nu este deranjată circulația pietonilor;

Atunci când pe trotuar există o pistă special amenajată, iar noi circulăm pe stradă, în aceiași direcție de mers;

Cu obiecte care ar putea provoca disconfort sau accidente atât conducătorului trotinetei, cât și celor din jur;

Când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau lapoviță;

În zonele în care iluminatul stradal nu funcționează;

Fără a purta articole de îmbrăcăminte neon sau reflectorizante noaptea;

De astfel, circulația sub influența alcoolului/ narcoticelor pe trotinetele electrice este interzisă.

 

De la ce vârstă putem circula cu o trotinetă electrică? Trebuie cască?

Conducătorul trotinetei electrice trebuie să aibă o vârstă de cel puțin 14 ani. „Șoferii” ce au sub 16 ani au obligația de a purta cască, mai ales pe stradă, pentru cei ce au peste 16 ani este recomandată.

Pe trotineta electrică are voie să circule doar o persoană. Conducătorii unei astfel de trotinete trebuie să aibă asupra lor actul de identitate.

 

Cum trebuie să parcăm trotinetele electrice? Când nu pot fi folosite?

Parcarea trotinetelor electrice se face doar pe trotuar. Acestea trebuie parcate în paralel cu bordura, spre direcția carosabilului. În cazul în care sunt amplasați stâlpi de lumină și arbori pe trotuar, acestea trebuie parcate pe aliniamentul lor. De astfel, . amplasarea și staționarea se face acolo unde trotuarele au minim 2 metri lățime, fără a ocupa mai mult de 0,5 metri din acesta.

Amplasarea și staționarea trotinetelor electrice este permisă în: zonele pietonale; zone îndepărtate, unde accesul pietonilor la diverse facilități nu este încurcat (fântâni arteziene, vestigii, intrări în zone comerciale și turistice etc.).

Trotinetele electrice trebuie să aibă sisteme de iluminare funcționale și componente reflectorizante- fluorescente (pe trotinetă sau pe conducător). Este strict interzisă circulația noaptea  a trotinetelor fără aceste unelte și echipamente funcționale corespunzător.

Circulația cu trotinetele electrice este interzisă atunci când zăpada, gheața sau poleiul au acoperit drumul/ acostamentul cu pistă special amenajată. În zonele în care iluminatul public este non-funcțional. În locațiile în care este permis accesul la diferite facilități (fântâni arteziene, vestigii, intrări în spații comerciale și turistice etc.)

 

Dacă nu ești șofer,

fă primul pas către lumea șoferilor, înscriindu-te aici: https://www.sigurlavolan.ro/contact/

Urmărește-ne pe Facebook aici:

TikTok, Instagram, Facebook -

https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/

https://www.facebook.com/sigurlavolanbotosani/

https://www.facebook.com/scoaladesoferisv/

Urmărește-ne pe Instagram aici:

https://www.instagram.com/sigur_la_volan/

Urmărește-ne pe TikTok aici:

@sigurlavolan

 

 

Facebook