Regula celor 2 secunde la volan | Sigur la volan
Care este rolul filtrelor vehiculelor?
22/08/2022
10 sfaturi pentru șoferi
01/09/2022

REGULA CELOR 2 SECUNDE

Există mai multe reguli care vă pot ajuta să rămâneți în siguranță când conduceți. Practicile standard, cum ar fi oprirea la semafoare sau la semne, sunt doar o parte din ceea ce face condusul să fie sigur.

Însă,  pe lângă aceste reglementări legale,  pe care le învățăm la școala de șoferi și pe care le urmăm de-a lungul vieții, există și alte reglementări nerostite sau nescrise. Le învățăm atunci când începem să conducem. Una dintre aceste reguli este regula celor 2 secunde.

 

CE ESTE REGULA CELOR 2 SECUNDE??

Conform regulii celor două secunde,  nu trebuie să fii niciodată cu mai puțin de două secunde în spatele vehiculului din fața ta.

Asta pentru că, în cazul în care vehiculul din fața ta frânează brusc, vei avea la dispoziție două secunde (sau mai mult) pentru a opri sau evita o posibilă coliziune.

De astfel, au existat destul de multe cazuri în care prin  nerespectarea acestei reguli, au fost provocate accidente, mai mult sau mai puțin grave.

SCOPUL ACESTEI REGULI NESCRISE, DAR IMPORTANTE:

Scopul acestei reguli este de a conduce într-un mod cât mai sigur, creând minim 2 secunde pentru a putea evita orice obstacol în siguranță. Împreună cu mărirea distanței dintre vehicule, vizibilitatea devine din ce în ce mai bună.

 

REGULA APLICATĂ LA VOLAN:

Atunci când conduci pe caniculă, pe un drum mai uscat ca orice, regula celor 2 secunde este destul de ușor de aplicat. Trebuie doar să păstrezi distanța corespunzătoare față de persoana din față. Dacă te apropii prea tare încetinești ușor pentru a păstra distanța, fără a deranja participanții la trafic din spatele tău.

Însă, pe timpul iernii (nu doar atunci) trebuie să fim atenți și la condițiile meteo ce ne pot pune viața în pericol (ceață, vânt, ploaie, polei, gheață etc.). În această perioadă trebuie să păstrăm o distanță mai mare (4 secunde minim).

 

CONCLUZIA?

Prin urmare, conducerea cu mai multă prudență face un trafic mai sigur și fluid, cu mai puține accidente. Când intră în vigoare această regulă? Trebuie aplicată tot timpul, dar cu mult mai multă precauție iarna, pe diferite condiții meteo periculoase. Termenul menționat mai sus poate fi prelungit în astfel de circumstanțe. Șansa unei coliziuni scade odată cu creșterea distanței dintre vehicule.

 

Dacă încă nu ești șofer,

fă primul pas către lumea șoferilor, înscriindu-te aici : https://www.sigurlavolan.ro/contact/

Urmărește-ne pe Facebook aici :

https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/

https://www.facebook.com/sigurlavolanbotosani/

https://www.facebook.com/scoaladesoferisv/

Urmărește-ne pe Instagram aici :

https://www.instagram.com/sigur_la_volan/

Urmărește-ne pe TikTok aici :

@sigurlavolan

Facebook