Redobândirea permisului auto suspendat | Sigur la volan
Reguli pentru trotinete electrice
22/09/2022
Despre biciclete și bicicliști
21/10/2022

REDOBÂNDIREA PERMISULUI AUTO SUSPENDAT

Pentru o varietate de infracțiuni, permisul de conducere poate fi suspendat. Cu toate acestea, suspendarea poate dura 30, 60 sau 90 de zile, însă dacă faptele sunt mai grave, există și posibilitatea anulării permisului.

În 2022, redobândirea unui permis suspendat necesita trecerea unui test cu întrebări grilă. Potrivit Ordonanței nr. 1 din 27 ianuarie 2022, șoferii pot scurta perioada cu o treime, de la 90 la 60 de zile față de 30 de zile ca în 2021.

Testul trebuie susținut până în a douăzecea zi, inclusiv, după suspendarea privilegiilor de conducere.

 

CE SCRIE ÎN ORDONANȚA NR.1 DIN 27 IANUARIE 2022?

„(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:

a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);

c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;

d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4)”.

 

CUM VA DECURGE TESTUL PENTRU REDOBÂNDIRE?

Cel care dă testul are la dispoziție 30 de minute pentru a răspunde corect la 13 din 15 întrebări din chestionare pentru a-și recupera permisul după suspendarea acestuia. Verificați-vă cunoștințele înainte de a susține testul.

Un test de grilă este necesar pentru șoferii care și-au pierdut permisul în una dintre următoarele circumstanțe: au nerespectat reglementările care reglementează prioritatea depășirii sau traversării unui semafor roșu, ceea ce a dus la o coliziune în trafic care a avut ca rezultat pagube semnificative ale unui vehicul; dacă conduita nu constituie, în ochii legii, infracțiune, conducerea sub influența alcoolului; au suferit un prejudiciu substanțial în urma unui accident;
Dacă licența dvs. este suspendată în următoarele șase luni de la recăpătarea acestuia, la suspendare se vor adăuga încă 30 de zile.

Doar după ce a trecut perioada de 15 zile de dovadă, șoferii se pot înscrie pentru susține examenul dacă doresc să-și recupereze permisul mai devreme decât intervalul de 30 de zile, 60 de zile sau 90 de zile.

Șoferii cu deficiențe de alcool care au fost implicați într-o coliziune cu mașina nu sunt eligibili pentru reducerea timpului de penalizare. Cei care nu s-au oprit la calea ferată sau care au acumulat 15 puncte de penalizare în anul precedent sunt în aceeași situație.

 

Dacă nu ești șofer,

fă primul pas către lumea șoferilor, înscriindu-te aici: https://www.sigurlavolan.ro/contact/

Urmărește-ne pe Facebook aici:

TikTok, Instagram, Facebook -

https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/

https://www.facebook.com/sigurlavolanbotosani/

https://www.facebook.com/scoaladesoferisv/

Urmărește-ne pe Instagram aici:

https://www.instagram.com/sigur_la_volan/

Urmărește-ne pe TikTok aici:

@sigurlavolan

 

Facebook