Gravidă la volan : Întrebări, răspunsuri și sfaturi
A fi capabil să conduci este ceva ce luăm de la sine înțeles, până când nu o putem face! În timpul sarcinii, poate părea că ceva (sau cineva) te-ar putea împiedica să conduci.
Dar este sigur să conduci când ești însărcinată?
Există un moment în timpul sarcinii în care ar trebui să renunți la volan?
Trebuie să porți centura de siguranță atunci când ești însărcinată?
Este ilegal să conduci în timpul sarcinii? Avem câteva răspunsuri mai jos.
Conducerea vehiculelor în timpul sarcinii: Este sigur să conduci în timpul sarcinii?
Da, este sigur să conduci în timpul sarcinii, pe tot parcursul sarcinii. Acestea fiind spuse, există câțiva factori de risc suplimentari atât pentru copilul tău nenăscut, cât și pentru tine.
Dacă sunteți într-un accident, o lovitură în burtă ar putea face rău copilului dumneavoastră, mai ales în al treilea trimestru de sarcină.
Există, de asemenea, problema stării de greață și a simptomelor/bolilor care apar de obicei în timpul sarcinii. Dacă nu te simți bine, s-ar putea să răspunzi mai lent la pericole.
Cel mai bine este să iei o pauză de la conducere în ultimele luni de sarcină. Acest lucru se datorează parțial riscului crescut de apariție a unei lovituri pe burtă, dar este și o chestiune de confort.
Îți va fi mai greu să intri și să cobori din mașină cu o burtă mai mare și va trebui să-ți așezi scaunul mai mult pe spate, ceea ce ți-ar putea limita accesul la pedale.
Legile privind conducerea femeilor însărcinate: Este ilegal să conduci în timpul sarcinii?
Nu, nu este ilegal să conduci în timpul sarcinii în România. Cu toate acestea, orice țară are legi împotriva conducerii într-un mod periculos.
Aceste legi sunt în mod intenționat vagi, astfel încât pot fi folosite pentru a opri comportamentul nesigur care nu a fost în mod special interzis.
Atâta timp cât conduci în mod responsabil, ar trebui să fii bine conform legii să conduci în timp ce ești însărcinată.
Centurile de siguranță și sarcina: Nu este obligatoriu să porți centura dacă ești gravidă!
Conform Codului rutier (OUG nr. 195/2002), șoferul și pasagerii unui autoturism sunt obligați să poarte centura de siguranță, în caz contrar riscă să primească o amendă și, după caz, două puncte de penalizare (în cazul șoferului). Femeile în stare vizibilă de graviditate și femeile însărcinate, care dispun de certificat medical care să confirme sarcina sunt exceptate de la regulă, în baza regulamentul de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006).
Totuși, folosirea centurii de siguranță în sarcină este extrem de importantă, în special în timpul condusului, iar respectând anumite reguli, senzațiile de disconfort pot fi evitate.
Cum să porți centura de siguranță în timpul sarcinii ?
Când ești însărcinată trebuie să fii atentă la felul în care porți centura de siguranță, pentru a nu răni copilul.
În primul rând, utilizați întotdeauna o centură de siguranță în trei puncte cu o curea de umăr, mai degrabă decât o centură de siguranță pe poală.
În cazul unui accident, cureaua de umăr vă va împiedica să vă balansați înainte. Acest lucru vă poate împiedica să loviți o parte a mașinii sau să preveniți turbulențele pentru copilul dumneavoastră. Cureaua de umăr va răspândi, de asemenea, forța centurii de siguranță pe corp, mai degrabă decât să vă împingă totul pe talie.
Când reglați cureaua de talie a centurii de siguranță, puneți-o sub burtă, niciodată peste buric. Indiferent dacă sunteți într-un accident sau nu, o centură de siguranță peste burtă poate exercita o presiune dăunătoare asupra copilului dumneavoastră.
Sarcina și conducerea vehiculelor: Sfaturi pentru a conduce în siguranță în timpul sarcinii
Respectarea acestor reguli va face atât călătoria cu mașina, cât și conducerea în timpul sarcinii, mai sigure și mai confortabile.
- Fii pasager în ultimele luni de sarcină, dacă poți.
- Când conduceți, puneți scaunul mai în spate, astfel încât volanul să nu exercite presiune pe burtă. Asigurați-vă că puteți acționa în continuare pedalele corect.
- Călătoriți numai pe scaune cu airbag montat.
- Dacă pleci într-o călătorie mai lungă, acordă-ți o mulțime de pauze. Vă va oferi șansa de a folosi toaleta, dar te va ajuta și să reduci orice rău de mașină pe care l-ai putea avea.
- Nu conduceți în timp ce sunteți în travaliu. Acest lucru poate părea evident, dar se întâmplă . Dacă nu aveți pe cineva care să vă ducă la spital, sunați la un taxi, uber, bolt sau chiar la 112.
- Dacă ai un accident și ești însărcinată, consultă-ți medicul cât mai curând posibil. Dacă te doare sau a fost o lovitură în burtă, poate vrei să mergi la spital.
- Amintiți-vă întotdeauna că siguranța dvs. este pe primul loc – evitați timpul inutil și amenințările pe drumurile noastre. Ori de câte ori este posibil, lăsați pe altcineva să conducă, deoarece cu cât așezați mai mult spațiu între copilul nenăscut și un volan, cu atât mai bine.
Dacă încă nu ai devenit șofer, înscrie-te aici : https://www.sigurlavolan.ro/
Urmărește-ne pe Facebook aici :
https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/
https://www.facebook.com/sigurlavolanbotosani/
https://www.facebook.com/scoaladesoferisv/