Diferenta dintre anvelopele de vara si cele de iarna? |
Despre biciclete și bicicliști
21/10/2022
Poți obține categoriile C,CE la 18 ani!
06/01/2023

Care este diferența dintre anvelopele de vară și cele de iarnă?

Toată lumea știe că toamna trebuie să schimbe anvelopele de vară cu cele de iarnă, însă de ce? Dar cele all-season cât sunt de bune?

Cei mai mulți șoferi știu că anvelopele diferă după aspect, cele de iarnă având banda de rulare mai adancă și desenele diferite, însă asta nu e singura diferență.

 

Anvelopele de vară

Sunt concepute pentru a rula în sezonul cald, la temperaturi de peste 7 grade, fiind create dintr-un cauciuc moale, cu blocuri mari (late) ale benzii de rulare.

La scăderea temperaturii anvelopa devine mult mai tare astfel aderența cu suprafața drumului scade.

 

Anvelopele de iarnă

Sunt concepute pentru rularea la temperaturi sub 7 grade. Banda de rulare a acestora este cu mult mai adâncă și regăsim niște crestături subțiri (ca niște lamele) pe întreaga suprafață a anvelopei.

Adâncirea benzii de rulare este concepută pentru colectarea zăpezii, oferind astfel o aderență mai bună vehicolului dvs.

Crestăturile sub formă de lamele au rolul de a mări aderența pe gheață sau polei.

Compoziția anvelopei este diferită, cantitatea mai mare de siliciu adăugată în amestecul de cauciuc menține anvelopa flexibilă până la temperaturi de -20 de grade.

Care este diferența dintre anvelopele de iarnă și anvelopele de vară și de  ce trebuie să reechipați automobilul la timp ☑ Articole

 

Anvelopele all-season

Performanțele acestora nu se compară cu cele specializate pe sezonane, însă sunt o alternativă ieftină pentru mașinile cu rulaj mic de km, în dezăpezite.

 

Acestea sunt alegerea perfectă dacă utilizați mașina doar pe drumuri bine dezăpezite și nu parcurgeți mai mult de 15 000 de km/an.

 

De ce să nu folosești anvelopele în sezoanele nepotrivite

Dacă utilizați anvelope de vară iarna, acestea se degradează din cauza temperaturii scăzute în timpul rulării prin așchiere sau crăpare.

Dacă utilizați anvelopele de iarnă vara, eficiența pe timp de ploaie este scăzută, uzura acestora v-a fi prematură, iar consumul vehiculuilui crește.

 

Concluzie

Costurile de schimbare a anvelopelor sunt infime în comparație cu costurile de reparație ale vehicolului dvs. după un accident la care a contribuit alunecarea anvelopelor neadecvate la condițiile meteo.

 

Recomandare

Schimbați din timp anvelopele pentru a nu fi luat prin surprindere de condițiile meteo neprevăzute, pentru a evita aglomerația și prețurile de vârf ale vulcanizărilor.

 

Dacă nu ești șofer,

fă primul pas către lumea șoferilor, înscriindu-te aici: https://www.sigurlavolan.ro/contact/

Urmărește-ne pe Facebook aici:

TikTok, Instagram, Facebook -

https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/

https://www.facebook.com/sigurlavolanbotosani/

https://www.facebook.com/scoaladesoferisv/

Urmărește-ne pe Instagram aici:

https://www.instagram.com/sigur_la_volan/

Urmărește-ne pe TikTok aici:

@sigurlavolan

Facebook