Despre biciclete și bicicliști | Sigur la volan
Redobândirea permisului auto suspendat
19/10/2022
Diferenta dintre anvelopele de vara si cele de iarna?
17/11/2022

DESPRE BICICLETE (UNDE CIRCULĂ? DE LA CÂȚI ANI? CASCĂ?)

Similar altor utilizatori ai drumului, bicicliștii sunt obligați să respecte o serie de reglementări stricte pentru a se proteja atât pe ei înșiși, cât și pe cei din jur. Acest articol vă va învăța tot ce trebuie să știți despre legile rutiere pentru biciclete și vă va oferi câteva sfaturi foarte utile despre cum să călătoriți mai sigur.

 

CE IMPUNE LEGEA ÎN PRIVINȚA BICICLIȘTILOR?

În prezent, nu există o legislație specifică în România care să acopere exclusiv legile referitoare la biciclete. Codul Rutier și Regulamentul de aplicare prevăd legislația care reglementează circulația legală a bicicliștilor. În urma Hotărârii Guvernului nr. 965 (2017), modificare care a sporit siguranța bicicletelor pe drumurile publice, aceste seturi de legislație au fost recent actualizate.

Dacă doriți să mergeți cu bicicleta pe un drum public, trebuie să fiți la curent cu cele mai recente revizuiri ale Codului Rutier deoarece, din punct de vedere legal, acestea sunt considerate vehicule la același nivel cu motocicletele și mașinile. Una dintre cele mai importante legi de circulație interzice bicicliștilor să circule pe trotuare; în schimb, trebuie să circule doar pe marginea drumului, în direcția corectă sau pe piste special construite. Este împotriva legii să mergi cu bicicleta pe un trotuar fără un marcaj desenat.

Circulația cu bicicleta este permisă pe toate drumurile naționale și europene și numai atunci când sunt prezente semnele corespunzătoare, circulația vehiculelor este restricționată. Cu toate acestea, bicicletele nu pot folosi autostrăzile în niciun fel, deoarece este împotriva legii ca automobilele să circule cu viteze mai mari de 50 km/h pe ele.

Ciclismul pe drumurile publice necesită o vârsta minimă de 14 ani. Când călătoriți, este esențial să aveți buletinul cu dvs. De astfel, când trec pe lângă o bicicletă, șoferii sunt îndemnați să lase cel puțin 1,5 metri între ei.

 

CE DOTĂRI SUNT NECESARE ȘI RECOMANDATE PENTRU A CIRCULA LEGAL ȘI SIGUR?

Dotările necesare pentru a respecta cu strictețe Regulamentul de aplicare al Codului Rutier sunt:

1. Folosind o stopuri pentru bicicletă, puteți alerta alți șoferi când frânați. Acesta este adesea situat în spatele bicicletei și este propulsat de forța de frecare a roții sau de baterii;
2. Ghidonul bicicletei, care permite ciclistului să-și schimbe direcția de mers și să evite obstacolele, trebuie să rămână în stare perfectă de utilizare;
3. Sistem de frânare trebuie să garanteze o oprire rapidă și sigură a bicicletei în mișcare;
4. Pe lângă faptul că fac drumul vizibil noaptea și vă permit să fiți văzut de mașinile care se deplasează în cealaltă direcție, farurile albe sau galbene sunt adesea alimentate de baterii. Acest far, care poate fi convențional sau LED, trebuie fixat pe partea din față a bicicletei sau chiar pe ghidon;

5. Claxonul poate fi montat și poate avea o intensitate și un ton comparabile cu cele ale automobilelor;
6. Un obiect fluorescent-reflectorizant roșu te va face vizibil pe timp de noapte când este luminat de farurile altor mașini. Pentru a maximiza cantitatea de lumină reflectată și, astfel, siguranța, gadgetul trebuie pus pe spatele bicicletei. Poate avea trei sau patru componente;
7. Ochiul de pisică este un mecanism care trebuie instalat pe spițele roților pentru ca acestea să creeze un cerc continuu atunci când se mișcă. Acestea au adesea o nuanță portocalie, dar puteți alege și dintre tonuri alternative de verde, galben sau gri.

De astfel este necesar să instalați un sistem de iluminat pentru biciclete atât în interiorul, cât și în afara orașului, dacă intenționați să utilizați drumurile publice pe timp de noapte. Se va percepe o amendă pentru absența unui astfel de sistem.

Sunt permise doar remorci de biciclete cu o singură axă, relativ ușoare. În plus, trebuie să includă un sistem de iluminare nocturnă și un reflector fluorescent roșu montat în spate.

 

CE TREBUIE RESPECTAT CU STRICTEȚE ÎN TRAFIC, DE CĂTRE BICICLIȘTI?

Trebuie să fii conștient de responsabilitățile și restricțiile tale pe bicicletă și ca participant la circulația vehiculelor pe șosea pentru a preveni circumstanțele în care ți-ai putea pune în pericol viața, sănătatea și pe cei din jurul tău. Obligații:

-un act de identitate valabil trebuie să fie la dumneavoastră în orice moment când utilizați un drum public;

-trebuie să mergeți în linie dreaptă dacă întâlniți alte biciclete pe stradă. Numai atunci când sunt programate competiții sau demonstrații este permis traficul paralel;

-trebuie să vă echipați bicicleta cu toate componentele impuse de Codul Rutier, prezentate mai sus.

Interdicții adresate bicicliștilor în trafic:

-să folosiți drumurile publice în timp ce învățați să mergeți cu bicicleta;
-dacă nu există piste pentru biciclete, să folosiți trotuarele;
-să acționați ghidonul fără mâini/cu o singură mână sau pedalele folosind doar un picior;
-să mergeți unul lângă altul cu un alt motociclist sau cicliști;
-să folosească o bicicletă pentru a vă ajuta să transportați pe altcineva. Bicicletele cu capacitate multiplă de utilizatori și cele cu scaune dedicate copiilor până la șapte ani care sunt conduse de un adult sunt exceptate de la restricție;
-a conduce o bicicletă cu sisteme de frânare sau semnalizare sonoră defecte;
-a se ține de un alt vehicul în mișcare sau a fi târât, tras sau împins de un alt vehicul;
-să traverseze strada pe trecerea de pietoni în timp ce este pe bicicletă;

-a merge cu bicicleta pe străzi acoperite cu gheață, zăpadă sau nămol;
-a pedala o bicicletă fără a ține ambele roți pe stradă;
-a merge pe autostradă;
-a lăsa bicicleta ,,în mijlocul drumului”;

-să utilizeze alte benzi decât cea mai apropiată de bordură sau chiar bordura, cu excepția cazului în care vi se cere să virați legal la stânga într-o intersecție;
-să pedaleze atunci când este sub influența alcoolului, drogurilor sau a altor narcotice care au efecte comparabile;

-a transporta orice ar putea deranja sau dăuna confortul șoferului de bicicletă sau altor utilizatori ai drumului.

Deși nu este obligatoriu, este sfătuit și îndemnat ca bicicliștii să poarte căști pentru a-și îmbunătăți siguranța. Dacă mergeți cu bicicleta într-o grădină publică sau într-un parc, trebuie să vă asigurați că lăsați pietonilor dreptul de trecere și nu împiedicați mersul acestora. Punctul de amendă actual este de 145 de lei, iar dacă încalci legile care reglementează folosirea bicicletelor pe drumurile publice, s-ar putea să primești șase până la opt puncte de penalizare în plus față de amendă, aducând totalul între 870 de lei și 1200 de lei.

 

CUM NE PUTEM CREȘTE SIGURANȚA ATUNCI CÂND MERGEM CU BICICLETA?

ATUNCI CÂND CIRCULĂM PE TIMP DE NOAPTE:

Nu vă limitați la accesoriile prevăzute de Codul Rutier. Chiar dacă nu este obligatoriu, purtarea unei veste luminoase vă va îmbunătăți șansele de a fi remarcat de alți șoferi, mai ales dacă intenționați să călătoriți pe drumuri cu iluminare slabă sau lipsită de lumină pe timp de noapte. În plus, puteți cumpăra bandă reflectorizantă pe care să o puneți pe încheieturi, picioare sau cască pentru a vă face mai vizibil.
Evitați să parcați pe drum dacă bicicleta dumneavoastră are probleme pe timp de noapte. Dacă problema nu poate fi rezolvată imediat, localizați o locație cât mai departe de zona în care sunt conduse automobilele.

Nu încercați să vă impuneți legii conducând noaptea fără instrumentele și facilitățile necesare, cum ar fi farurile sau ochii de pisică. În schimb, respectați cu strictețe toate standardele prezentate în Codul Rutier.
Asigurați-vă că bicicleta dvs. are un far puternic, mai ales pentru călătoriile prelungite pe timp de noapte. Puteți alege un far tip generator, care va funcționa atâta timp cât roata din spate se rotește, pentru a economisi bateriile.

 

ATUNCI CÂND CIRCULĂM ÎN TIMP CE PLOUĂ/ NINGE:

Asigurați-vă că purtați haine ce mențin căldura, în special pentru extremități (mâini, picioare, cap). Alegeți mănuși care pot rezista celor mai dure temperaturi și cel mai bine ar fi să purtați papuci care au un strat interior de blană sau alt material cald pe picioare.
Amintiți-vă că atunci când mergeți cu bicicleta, corpul dumneavoastră creează mai multă căldură decât atunci când mergeți pe jos, așa că încercați să evitați să purtați haine lungi și incomode.

Bicicleta ar trebui să aibă un set de anvelope pregătite pentru iarnă, care pot fi utilizate pe zăpadă și gheață. De asemenea, nu uitați de apărătoare, care vă vor proteja de substanța antiderapante a drumului și de stropii de zăpadă care se topește.

Îți poți acoperi capul cu o pălărie groasă, dar asigură-te că aceasta nu îți restricționează mișcarea capului sau capacitatea de a vedea tot ce se întâmplă în trafic.
Evitați virajele bruște și încercați să opriți și să schimbați direcția mai ușor decât în mod normal dacă asfaltul este încă puțin umed din cauza zăpezii topite/ ploii.

 

ATUNCI CÂND CIRCULĂM ÎN ZONE AGLOMERATE:

Nu purta niciodată căști pentru a asculta muzică sau orice altceva, deoarece vei pierde capacitatea de a auzi ce se întâmplă în jurul tău.
Puteți atașa o oglindă pentru a vă face mai ușor să vedeți ce este în spatele vostru în timp ce mergeți. Ghidonul din partea dreaptă este locația ideală pentru aceasta, dar puteți echipa bicicleta și cu două oglinzi, câte una pe fiecare parte.
Pentru a preveni impactul din spate sau lateral de la vehiculele din spatele dvs., trebuie să semnalați cu mâna în ce direcție mergeți înainte de a schimba benzile sau de a vira.

Asigurați-vă că atât dumneavoastră cât și bicicleta sunteți echipați cu cele mai bune caracteristici de siguranță. Puneți protecție pentru cot, genunchi și cap. În plus, este recomandat să purtați și ochelari speciali.
Conduceți cu mai multă precauție în apropierea camioanelor sau remorcilor mari, deoarece acestea au puncte moarte considerabil mai mari decât alte vehicule.
Evitați să transportați lucruri voluminoase pe bicicletă; un buzunar mic sau un rucsac vă va face mai ușor să vă deplasați prin trafic.
Ca urmare a neglijenței unor șoferi când deschid ușa, mașinile parcate ar putea fi la fel de periculoase ca și cele aflate în mișcare.

Cea mai sigură bandă pentru biciclete este cea mai apropiată de bordură; folosiți întotdeauna această bandă. Asigurați-vă că banda pe care doriți să vă transformați este suficient de deschisă pentru a putea schimba benzile în siguranță ori de câte ori trebuie să efectuați o manevră.

Cel mai periculos mediu pentru un biciclist este traficul în orele de vârf a orașelor mari. În aceste momente, CIRCULAȚI CU ATENȚIE CÂT DE SPORITĂ POSIBIL.

 

DISPOZITIVE ȘI APLICAȚII CE SUNT UTILE PENTRU SIGURANȚA ÎN TRAFIC

Tehnologia informației poate ajuta fiecare participant la trafic, de la șoferul unei mașini la unul de bicicletă, pentru că trăim într-o societate sofisticată. Aceste gadget-uri și aplicații sunt enumerate mai jos:

Sistemul de poziționare globală, sau pur și simplu GPS-ul, este utilizat de majoritatea șoferilor și este cel mai vizibil element din lista noastră. Puteți utiliza acesta pentru a identifica ruta cea mai rapidă și cea mai simplă pentru a ajunge din punctul A în punctul B, precum și pentru a vedea dacă vreun segment de drum este închis sau dacă au avut loc incidente care pot crea blocaje în trafic.
Camera video, care este poziționată pe cască sau pe ghidon, înregistrează traseul pe care îl parcurgeți, oferindu-vă dovada clară că sunteți șoferul care a respectat toate regulile de circulație, în cazul unei coliziuni/ altercații. Un alt tip de cameră îți permite să vezi ce se întâmplă în spatele tău în timp ce mergi cu bicicleta și doar se atașează pe ghidon.

Un computer pentru ciclism (ciclocomputer) este un instrument pentru cei care doresc să cunoască detalii despre mișcarea lor, cum ar fi viteza, durata și distanța parcursă. În funcție de câte ori a fost rotită roata, toate aceste informații sunt adunate. Gadgetul propriu-zis, care este poziționat pe una dintre spițele roții, transmite aceste informații direct pe smartphone-ul biciclistului sau pe un dispozitiv.
Semnalizatoare – dacă nu doriți să îndreptați constant mâna în direcția în care doriți să virați, există semnalizatoare care se declanșează cu butoane de pe ghidon și, ca la toate automobilele, folosesc lumini pentru a indica direcția. În plus, există semne care informează alte vehicule când frânezi.

 

Dacă nu ești șofer,

fă primul pas către lumea șoferilor, înscriindu-te aici: https://www.sigurlavolan.ro/contact/

Urmărește-ne pe Facebook aici:

TikTok, Instagram, Facebook -

https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/

https://www.facebook.com/sigurlavolanbotosani/

https://www.facebook.com/scoaladesoferisv/

Urmărește-ne pe Instagram aici:

https://www.instagram.com/sigur_la_volan/

Urmărește-ne pe TikTok aici:

@sigurlavolan

 

Facebook