Facebook
Conducerea pe autostradă poate pune în dificultate șoferii începători. Cu toate că în România nu prea avem autostrăzi, acestea sunt cele mai sigure drumuri și sunt cea mai rapidă rută.
Am pregătit câteva sfaturi pe care toți șoferii trebuie să le cunoască înainte de a conduce pe autostradă.
Te încadrezi pe autostradă utilizând banda de accelerare, procedura este aceeași ca la încadrarea pe o șosea de centură. Cele mai importante aspecte sunt:
Semnalizează intenția de a te încadra pe prima bandă a autostrăzii
Adaptează viteza astfel că aceasta să fie aceeași cu cea din traficul de pe autostrada
Acordă prioritate celor deja aflați în trafic pe autostradă
Nu forța intrarea pe autostradă
Nu condu pe banda de urgență.
Evită oprirea la capătul benzii de accelerare, cu excepția momentelor în care trebuie să aștepți din cauza traficului lent.
Unele benzi de accelerare continuă cu o banda dedicată, în cazul acesta nefiind nevoie să te mai încadrezi pe autostradă că în cazul descris mai sus. Semnele de circulație îți vor indica mereu traseul pe care trebuie să-l urmezi.
Autostrăzile pot avea două, trei sau mai multe benzi pe sens.
Autostrada cu 2 benzi – Folosește banda stânga pentru a depăși. O data ce ai efectuat depășirea revino pe banda dreapta. Mașinile mari ce transportă mărfuri au voie să folosească ambele benzi.
Autostrada cu 3 benzi – condu pe banda din dreapta, în afara de cazul în care e nevoie să depășești mașini mai lente folosind banda din mijloc. Dacă trebuie să depășești mai multe mașini, rămâi pe banda din mijloc. Nu e nevoie să treci de pe o banda pe alta, în timp ce depășești mai multe mașini.
Folosește banda a 3-a doar când vrei să depășești mașini mai lente și numai atunci când atât banda din dreapta, cât și cea din mijloc sunt ocupate de trafic mai lent. Indiferent că ești pe banda exterioară sau pe banda din mijloc, pregătește-te să te dai la o parte pe banda din mijloc sau pe cea din dreapta, pentru a lăsa mașinile mai rapide să treacă.
Mașinile mari, inclusiv autobuzele, camioanele sau mașinile cu rulote nu au voie să folosească banda exterioară (a 3 a), astfel că dacă un asemenea vehicul se apropie de tine, din spate, în timp ce te afli pe banda din mijloc, retrage-te pe banda din dreapta, pentru a nu bloca accesul acestora.
Acestea sunt locurile în care autostrăzile se unesc sau se separă. E posibil să fie necesar să schimbi benzile, uneori de mai multe ori. Semnele de deasupra îți vor oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a merge în direcția potrivită.
Dacă apar semnale roții deasupra benzii pe care te afli, și un `x` roșu, nu trece mai departe de semn, pe banda ta. Dacă semnalul apare pe centru, atunci nu trece mai departe, pe nicio bandă.
-Se defectează mașina
-Ești oprit de poliție
-Ai o urgență
-Previi un accident
-Oprește pe banda de urgență numai în cazuri de urgență.
-Dacă trebuie sa încetinești sau să oprești, ca rezultat al congestionării traficului, pornește luminile de avarie pentru a semnaliza celor din spatele tău de blocajul din față. O dată ce te-ai asigurat că acestea au fost văzute, le poți opri.
Părăsești autostrada folosind o intersecție. Aceste intersecții sunt marcate clar, cu semne aflate la un 1 km distanța, apoi din nou la jumătate de kilometru, apoi din nou la 200, 100, 50 de metri înainte de banda de ieșire.
Încearcă întotdeauna să te încadrezi pe prima bandă, când ești la jumătatea distanței. La fel ca pe șoseaua dublă, pentru a te asigura că nu ratezi ieșirea. Începe să semnalizezi când ești la 200 de metri de ieșire.
Dacă ratezi ieșirea, condu până la următoarea ieșire, părăsește autostrada și încadrează-te pe sensul opus pentru a ajunge iar la ieșirea dorită.
Nu încerca niciodată să întorci pe autostradă sau să mergi cu spatele!
În general, aceasta bandă trebuie folosită numai în caz de urgență sau când ai o avarie, aceasta fiind dedicată autorităților. Totusi, datorită congestionarii traficului pe un număr limitat de secțiuni ale autostrăzii, aceasta bandă poate fi folosită ca banda suplimentară. Vei ști dacă o poți folosi ca pe una normală, dacă vei vedea un semn cu limita de viteza deasupra benzii de urgență sau indicatoare care indică acest lucru.
Fii atent la semnele de pe autostradă. Acestea îți vor semnaliza pericolele din față.
Dacă un semn este activ pe centrul autostrăzii, atunci mesajul acestuia este valabil pentru toate benzile. Dacă un semnal este activ doar deasupra unei benzi individuale, mesajul se aplică doar acelei benzi.
Semnalele luminoase intermitente semnifica pericol în față. E posibil să fie afișată și o limită temporară de viteză și alte mesaje de avertisment. Oricând vezi aceste semnale, trebuie să modifici viteza și să continui să urmezi instrucțiunile până la terminarea restricțiilor.
fă primul pas către lumea șoferilor, înscriindu-te aici : https://www.sigurlavolan.ro/contact/
Urmărește-ne pe Facebook aici :
https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/
https://www.facebook.com/sigurlavolanbotosani/
https://www.facebook.com/scoaladesoferisv/
Urmărește-ne pe Instagram aici :
https://www.instagram.com/sigur_la_volan/
Urmărește-ne pe TikTok aici :