CUM REDUCEM RĂUL DE MIȘCARE? | Sigur la volan
Cum să devii șofer Bolt?
15/09/2022
10 sfaturi pentru a nu adormi la volan
19/09/2022

CUM REDUCEM RĂUL DE MIȘCARE?

Totul a fost planificat și mașina este gata. Singura problemă este răul de mișcare. Sunteți împiedicat să faceți călătoriile pe care le doriți sau trebuie să le faceți, în special cele mai lungi de această boală comună și deranjantă.

Răul de mișcare, așa cum este denumit științific, este o afecțiune foarte frecventă și neplăcută. Greață, vărsături și amețeli. Toate aceste senzații sunt greu de tratat, mai ales că mai ai câteva ore până când ajungi la destinație.

 

CAUZE ALE RĂULUI DE MIȘCARE

Ca stadiu inițial în tratarea răului de mișcare, este esențial să înțelegem ce îl produce. Când o persoană se simte amețită în timp ce se deplasează într-un vehicul, nu există nicio boală prezentă. Când se confruntă cu o impresie ciudată de mișcare, sistemul nostru de echilibrare – situat în urechea internă – răspunde fiziologic, așa cum este normal.

Răul de mișcare este o problemă de echilibru și mișcare care este controlată de interacțiunea complicată a trei căi cheie ale sistemului nervos:

1. Semnale de detecție a mișcării, accelerației și gravitației din urechea internă;
2. Vederea;
3. Proprioceptori (aceștia sunt receptori speciali sensibili la modificările posturii corpului).

Un conflict între intrările din aparatul vestibular, care controlează vederea și echilibrul, provoacă rău de mișcare. Ca rezultat, creierul primește un set concurent de informații care ar putea provoca simptome de rău de mișcare.

Este o anomalie specială care, odată ce centrul de comandă o observă, provoacă rezultate nedorite. Anormalitatea afectează în mod specific simțurile auzului și văzului, așa cum a fost deja menționat. Mai întâi trebuie să țineți cont de faptul că urechile, în special urechile interioare, sunt responsabile pentru controlul echilibrului și sunt sensibile la gravitație pentru a înțelege ce se întâmplă. Ele sunt responsabile pentru alertarea creierului cu privire la mișcare sau inactivitate. Ochii, totuși, îndeplinesc o altă funcție crucială, înregistrând dacă o imagine este statică sau dinamică și captând ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător. Imaginea dinamică plasează corpul într-o stare de mobilitate, spre deosebire de sugestia imaginii statice către creier că corpul este în esență nemișcat.

Creierul nu poate sincroniza informațiile furnizate atunci când este prezent răul de mișcare. Acest lucru indică faptul că, în timp ce staționează în interiorul automobilului, urechile comunică absența mișcării, iar ochii înregistrează seria de imagini.

Creierul se luptă să dea sens acestor semnale contradictorii; ca urmare, sistemul nervos central este deosebit de tensionat, ceea ce are ca rezultat simptome inclusiv amețeli, greață, paloare și transpirație.

 

CE SĂ FACEM PENTRU A PREVENI RĂUL DE MIȘCARE ÎNAINTE DE O CĂLĂTORIE?

Răul de mișcare poate fi evitat, chiar eliminat complet și gestionat prin utilizarea unor proceduri sensibile care trebuie stabilite înainte de plecare. Pașii pe care îi sugerăm să îi luați pentru a preveni răul de mișcare sunt o componentă esențială a succesului:

1. În primul rând, este înțelept să vă odihniți adecvat dacă știți că vă veți confrunta cu o navetă lungă. Puteți fi mai concentrat, mai puțin tensionat și mai capabil să reglați stimulii dacă dormiți suficient.
2. Evitați să consumați alcool cu o seară înainte de a călători pentru a evita durerile de cap iritabile, anxietatea și deshidratarea.
3. În plus, este esențial să vă întindeți pentru a preveni orice disconfort de spate înainte de a urca în mașină, deoarece orice tulburări legate de tensiune agravează răul de mișcare.

4. Chiar și ceea ce mâncați contează. Dacă trebuie să plecați dimineața devreme, cel mai bine este să evitați mesele grele cu o seară înainte și să luați un mic dejun ușor. În mod similar, dacă trebuie să plecați imediat după ce ai mâncat, cel mai bine este să consumați alimente ușoare, care pot fi bogate în vitamine și fibre, evitând în același timp alimentele prea acide sau grase.
5. În ceea ce privește alimentația, este o idee bună să rămâneți hidratat având la îndemână o sticlă de apă în timp ce mergeți într-o excursie deosebit de solicitantă.

6. Reglați-vă respirația. Oxigenarea creierului este crucială. Este important să respirați ușor în efortul de a reduce amețelile, care se referă la ceea ce am spus anterior cu privire la aspectul psihologic al afecțiunii. Întrucât una dintre cele mai bune modalități de a preveni răul de mișcare într-o mașină este deschiderea uneori a geamurilor, este de preferat să se asigure o ventilație adecvată în interiorul vehiculului pentru a ajuta acest lucru.
7. Ar trebui să stați cu fața spre direcția de mers.
8. Nu priviți în lateral. Cel mai bine este să priviți spre orizont sau înainte.

9. Evitați să vă mișcați capul; în schimb, mențineți-l fix în timp ce vă poziționați pe spate în scaun.
10. Evitați să faceți orice lucru care vă impune să vă mutați atenția în mod continuu, cum ar fi să citiți sau să stați pe telefon.

 

CUM PUTEM AMELIORA RĂUL DE MAȘINĂ ÎN GENERAL?

În cazul în care aveți nevoie de tratament de urgență în timpul călătoriei și simptomele persistă în ciuda eforturilor depuse pentru a le evita, puteți purta cu dvs. următoarele medicamente:

Cele mai bune remedii pentru rău de mișcare sunt cele care pot fi consumate în mod natural, cum ar fi ghimbirul, care este disponibil sub formă de pastile, picături și suplimente. Același lucru este valabil și pentru rădăcina de lemn dulce, care poate fi consumată pe cale orală, mestecându-se sau luată sub formă de picături sau suplimente.

Esențele funcționează la fel de bine. Aplică câteva picături de ulei de mentă sau esență de lavandă pe încheieturi sau pe o batistă și respiră adânc pentru a reduce greața și amețelile.
Cele mai populare medicamente pentru rău de mișcare sunt cele care conțin vitamina B6 și ghimbir; pot fi folosite si atunci când afecțiunea este mai severă. Există medicamente suplimentare care tratează simptomele răului de mișcare.

Dacă călătoria este lungă, trebuie să te oprești mai des, iar pasagerii ar trebui să se abțină de la a citi sau de a-și folosi telefoanele mobile sau tabletele în favoarea ascultării de muzică și să respire adânc în timp ce se concentrează asupra peisajului.

 

Dacă nu ești șofer,

fă primul pas către lumea șoferilor, înscriindu-te aici: https://www.sigurlavolan.ro/contact/

Urmărește-ne pe Facebook aici:

TikTok, Instagram, Facebook -

https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/

https://www.facebook.com/sigurlavolanbotosani/

https://www.facebook.com/scoaladesoferisv/

Urmărește-ne pe Instagram aici:

https://www.instagram.com/sigur_la_volan/

Urmărește-ne pe TikTok aici:

@sigurlavolan

Facebook