Facebook
Majoritatea oamenilor consideră că este mai dificil să conduci pe timp de noapte. Cel mai mare număr de decese rutiere au loc între orele 21 și 4 dimineața. Este esențial să abordăm corect condusul pe întuneric. Chiar dacă ești șofer experimentat, s-ar putea să faci greșeli care îți pun viața în pericol. Rămâi în siguranță și citește sfaturile noastre pentru condusul pe timp de noapte.
La fel ca întreținerea mașinii, testarea ochilor în mod regulat este esențială pentru a rămâne în stare bună de sănătate. A avea grijă de ochi este, de asemenea, esențial pentru a conduce în siguranță.
Vederea bună este și mai importantă pentru conducerea pe timp de noapte, când vizibilitatea este redusă semnificativ. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, vederea lor se deteriorează. Șoferii cu vârsta peste 50 de ani au adesea nevoie de mult mai multă lumină pentru a vedea clar decât cei sub 30 de ani. Din acest motiv, multor șoferi mai în vârstă le este mai greu să distingă potențialele pericole de pe drumuri.
De asemenea, șoferii mai în vârstă sunt mai predispuși să fie orbiți de farurile scurte și farurile stradale. Unii văd și raze în jurul surselor de lumină noaptea.
Dacă observi o problema persistentă cu aceste dificultăți de vedere pe timp de noapte, ai nevoie de un consult de specialitate de la un medic oftalmolog.În multe cazuri problema va fi ușor de tratat.
Murdăria pe care s-ar putea să nu o observi chiar în timpul zilei poate deveni iluminată de faruri după întuneric. Ușurează-ți viața păstrând geamul din mașină curat. Acest lucru te va ajuta, de asemenea, la reducerea condensului.
Reține că limita de viteză nu este o țintă care să fie atinsă cu orice preț. Încetinind, vei avea mai mult timp să reacționezi dacă ceva nu merge bine. Conducerea regulamentară va oferi ochilor mai mult timp să se adapteze la condițiile de lumină în schimbare, pe măsură ce se apropie noaptea.
Totuși, rezistă nevoii de a încetini de fiecare dată când întâlnești o pereche de faruri care se apropie. Încearcă să menți o viteză sigură și constantă cu care să te simți confortabil, mai degrabă decât să accelerezi și să încetinești continuu.
Corpurile noastre sunt programate în mod natural să înceapă un ciclu de somn noaptea. Acest lucru poate duce la somnolență pe măsură ce trece noaptea. Condusul când este obosit poate fi incredibil de periculos. Până la 20% din accidentele rutiere grave pot fi atribuite șoferilor care adorm la volan.
Dacă simți că pleoapele încep să fie grele, trage pe dreapta și trage un pui de somn. Odihna de doar zece până la 15 minute poate face o diferență enormă în ceea ce privește nivelul de energie și concentrare.
Dacă trebuie să ajungi undeva la timp noaptea târziu, acordă-ți mai mult timp pentru a călători, astfel încât să poți face o pauză dacă este necesar. În caz contrar, oricine pentru care merită să-ți riști viața va înțelege dacă ajungi puțin târziu.
Este ilegal să conduci fără luminile pe deplin funcționale pe mașină. Dacă luminile tale nu funcționează corect, este de la sine înțeles că îți va fi mai greu să vezi unde mergi și alții să te vadă.
Verifică-ți întotdeauna luminile – față și spate – înainte de a conduce noaptea.
Dacă călătoria începe înainte de a se lăsa întunericul, asigură-te că aprinzi farurile de întâlnire înainte de apusul soarelui. Dacă te trezești devreme, ține farurile aprinse timp de o oră după răsărit. Anumite condiții meteorologice ar putea necesita să le pornești mai devreme și să le lași pornite mai mult timp, desigur.
Asigura-te că nu folosesti niciodată faza lungă atunci când conduci cu trafic în fața ta pe ambele părți ale drumului. Aceste lumini strălucitoare sunt concepute pentru a oferi o iluminare mai bună a drumului din față, dar pot, de asemenea, să orbească alți șoferi, ceea ce este periculos pentru amândoi.
Dacă sunteți orbiți, nu vă uitați la luminile cu faza lungă. În schimb, concentrați-vă pe bordura din stânga până când vehiculul a trecut. Încercați să mențineți o viteză sigură și constantă, deoarece schimbările bruște de viteză pe timp de noapte sunt mult mai periculoase.
Pentru a evita să fi orbit de șoferii din spatele tău, rotește comutatorul din partea de jos a oglinzii retrovizoare pentru a o înclina. Acest lucru reflectă excesul de lumină departe de ochi, permițându-ți totodată să vezi ce se află în spate.
Am explorat câteva din motivele pentru care condusul pe timp de noapte este mai periculos decât condusul pe timpul zilei.
Am oferit câteva sfaturi care te ajută să reduci riscul de incidente care apare o dată cu lăsarea întunericului.
Dacă ești șofer începător s-ar putea să fie stresant să conduci pe timp de noapte. Dacă simți că nu te descurci, te așteptăm la o ora suplimentară cu un instructor experimentat de la Sigur la Volan.
Conduceți cu grijă!
Dacă încă nu ai devenit șofer, înscrie-te aici : https://www.sigurlavolan.ro/
Urmărește-ne pe Facebook aici :
https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/
https://www.facebook.com/sigurlavolanbotosani/
https://www.facebook.com/scoaladesoferisv/
Urmărește-ne pe Instagram aici :