Când și cum se preschimbă permisul auto? | Sigur la volan
10 sfaturi pentru șoferi
01/09/2022
CUM SĂ CUMPĂRAȚI O MAȘINĂ?
05/09/2022

PRESCHIMBAREA PERMISULUI AUTO

Când un permis de conducere expiră, avem nevoie de un duplicat. Când ne căsătorim și ne schimbăm numele sau dacă acesta a fost deteriorat, originalul a fost pierdut sau furat, trebuie să luăm unul nou.

Procesul complet de schimbare a permisului de conducere este conturat de legea română, în special în ordinul MAI 123/2013. Acest ordin conține atât informații despre cerințele pe care trebuie să le îndepliniți pentru a primi noul permis de conducere, cât și informații despre documentele necesare.

 

CÂND TREBUIE SCHIMBAT PERMISUL?

Trebuie să vă actualizați licența cu până la două luni înainte de expirare pentru a preveni problemele legale. Nu conduceți cu permisul expirat deoarece vă puteți confrunta cu amenzi de până la 1.160 de lei dacă sunteți prinși (580 de lei în 15 zile lucrătoare). În plus, nu vi se va permite să plecați din țară dacă documentele au expirat.

 

ACTELE NECESARE PENTRU PRESCHIMBAREA PERMISULUI

Veți avea nevoie de o serie de documente pentru a vă modifica permisul de conducere și fără acestea, nu veți putea obține documentul. Trebuie să vă prezentați personal la Direcția Regim Permis de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) cu toate documentele necesare pentru modificare ca dosarul dumneavoastră va fi acceptat de la început.

Atunci când vă prezentați pentru a realiza preschimbarea, veți avea nevoie de:

– dovada plății taxei de eliberare a permisului
– o cerere-tip, pe care vei putea să o completezi pe loc
– cartea de identitate în original și o copie a acesteia
– fișa medicală

Se schimbă Codul Rutier în România! Ce se întâmplă cu permisul auto –  Capital

CÂT COSTĂ PRESCHIMBAREA UNUI PERMIS EXPIRAT?

Veți cheltui ceva timp pe drum și bani dacă vă reînnoiți permisul expirat. De asemenea, veți fi obligat să achitați taxele pentru realizarea fișei medicale, care vor costa în total aprox. 200 de lei, precum și încă 10 lei pentru fotografii și copiile documentelor. De asemenea, trebuie achitată și taxa de eliberare de 89 de lei.

Va trebui să plătiți între 330 și 350 de lei în total pentru a înlocui permisul expirat, fără a ține cont de prețul combustibilului sau de a folosi mijloacele de transport în comun pentru a vă deplasa prin oraș.

Recomandăm să aveți banii la dvs. Atunci când mergeți la ghișeu, pentru a achita totul de o dată.

 

UNDE SE POATE FACE PROGRAMAREA?

Programarea se poate realiza online pe site-ul celor de la DRPCIV, pe link-ul acesta: https://www.drpciv.ro/drpciv-booking/ . Acolo vor fi 3 pași: mai întâi va trebui ales județul în care locuiți, mai apoi serviciul de care aveți nevoie (în cazul nostru preschimbarea permisului), și după completarea unui formular).

 

Dacă nu ești șofer,

fă primul pas către lumea șoferilor, înscriindu-te aici : https://www.sigurlavolan.ro/contact/

Urmărește-ne pe Facebook aici :

https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/

https://www.facebook.com/sigurlavolanbotosani/

https://www.facebook.com/scoaladesoferisv/

Urmărește-ne pe Instagram aici :

https://www.instagram.com/sigur_la_volan/

Urmărește-ne pe TikTok aici :

@sigurlavolan

Facebook