10 sfaturi pentru a nu adormi la volan | Sigur la volan
CUM REDUCEM RĂUL DE MIȘCARE?
17/09/2022
Reguli pentru trotinete electrice
22/09/2022

10 SFATURI UTILE PENTRU A NU ADORMI LA VOLAN ÎN TIMPUL CONDUSULUI

Când conduceți un vehicul, oboseala se manifestă frecvent în moduri negative. Conducerea pe timp de noapte sau pe distanțe lungi este incredibil de riscantă, dar de înțeles. Prin urmare, v-am pregătit câteva sfaturi pentru a vă ține treaz pentru a preveni conducerea când sunteți obosit și diferite coliziuni:

 

1. Alege-ți o oră de condus potrivită

Dacă este posibil, evitați să conduceți un vehicul pe timp de noapte. Nu este recomandat să conducem între orele 12:00 și 05:00 dimineața, ore în care de obicei dormim, deoarece corpul nostru nu este obișnuit și pot apărea posibile accidente.

 

2. Conduceți cu o viteză redusă

Acest lucru subliniază două puncte mari și late.

1. Un prim punct este acela că este mult mai periculos să mărești viteza atunci când ești obosit, deoarece oricând se poate întâmpla ceva neașteptat și să pierdem controlul vehiculului.
2. Iar al doilea pentru că mersul mai repede face ca, creierul tău să absoarbă mai multe informații, ceea ce te face să obosești mai repede și să pierzi atenția în timpul condusului. Pe scurt, cu cât mergi mai repede, cu atât obosești mai repede.

 

3. Condu împreună cu cineva în dreapta

Dacă totuși vă decideți să vă puneți la un drum lung pe timp de noapte, nu mergeți singur/ă. Acea persoană care este cu voi poate vorbi în mod constant cu șoferul pentru a-l împiedica să adoarmă la volan. De astfel, în circumstanțele unei călătorii lungi, nu este recomandat ca doi șoferi să-și schimbe locul o dată la ceva timp, deoarece pot apărea probleme în această situație, pentru că cel care conduce nu va avea cu cine să poarte o conversație, celălalt din dreapta dormind pentru a conduce când îi va veni rândul.

 

4. Tot timpul trebuie să ai la îndemână o gustare

Fructele și alimentele bogate în vitamine reușesc să alunge somnul. Este dovedit științific că majoritatea alimentelor bogate în vitamine, pe lângă că ne mențin sănătoși, ne oferă și un nivel ridicat de energie.

 

5. Poziționează scaunul într-o poziție mai puțin confortabilă și obișnuită

Pentru a rămâne concentrat, stați drept pe scaun, reglați-l diferit față de modul în care îl țineți normal și țineți ambele mâini pe volan. Dar ai grijă – nu ar trebui să simți dureri de spate din cauza disconfortului.

 

6. Când simți că ajungi la o limită, ia o pauză și odihnește-te

Dacă vă simțiți vreodată prea obosiți pentru a conduce în continuare, opriți-vă puțin și trageți un pui de somn (cel puțin 2 ore). Acest lucru este mai preferat decât riscul de a pierde controlul vehiculului. Poți să cobori și să mai faci câțiva pași, sau, de ce nu, un pic de sport, dacă nu ai timp pentru a dormi.

 

7. Dacă vă este permis, nu ezitați să consumați o cafea sau un energizant

Băuturile energizante/cafeaua pot fi destul de utile atunci când conduceți, pe lângă apa obișnuită. În acest fel, acestea cresc nivelul energiei pentru o perioadă nedeterminată, astfel încât să poți călători în siguranță. Ai grijă însă câtă cafea/câte energizante bei, pentru că nu se recomandă cantități excesive, întrucât pot fi dăunătoare.

 

8. Circulați cu muzica la un nivel puțin mai ridicat

Muzica, mai ales cea de la un artist/gen preferat, la un nivel ridicat, trebuie ținută la un nivel ridicat pentru a ,,intra” în versurile acesteia și a nu adormi. Evită să asculți radio-ul lent atunci când ești obosit, deoarece acorzi mult mai puțină atenție acestuia și poți adormi dintr-o clipă în alta. De astfel, este recomandat să dai play la un podcast/ stand-up comedy/ la niște știri, pentru a-ți captiva atenția.

 

9. Nu te înșela pe tine însuți niciodată

Da, poți să lași puțin aer proaspăt să intre sau să ridici volumul muzicii mai tare, dar totuși Moș Ene poate fi înșelător. Cu toate acestea, acestea se aplică doar pentru moment deoarece somnul nu poate fi înlocuit. Așa că, ori de câte ori poți, încearcă să te odihnești puțin sau măcar să te dezmorțești!

 

10. Nu lăsați căldura să pătrundă în mașină

Puteți, fie să setați temperatura mașinii mai răcoroasă decât de obicei, pornind aerul condiționat, fie să deschideți geamul astfel încât aerul rece să vă sufle direct în față, deoarece corpul devine mai puțin activ pe măsură ce temperatura crește peste 23 de grade și poți adormi mult mai repede și ușor.

 

Dacă nu ești șofer,

fă primul pas către lumea șoferilor, înscriindu-te aici: https://www.sigurlavolan.ro/contact/

Urmărește-ne pe Facebook aici:

TikTok, Instagram, Facebook -

https://www.facebook.com/sigurlavolan.iasi/

https://www.facebook.com/sigurlavolanbotosani/

https://www.facebook.com/scoaladesoferisv/

Urmărește-ne pe Instagram aici:

https://www.instagram.com/sigur_la_volan/

Urmărește-ne pe TikTok aici:

@sigurlavolan

Facebook